Speuren

Speuren met je hond

Doe je hond een plezier: ga speuren !!! 

Speuren, de naam zegt het al….je zet de hond aan tot het zoeken van iets of iemand. Bij het Speuren maken we gebruik van de natuurlijke passie van de hond. Hij speurt namelijk al van nature en dat is natuurlijk erg fijn want dan hoeven we de hond ook niks te leren. Bij het Speuren bepaalt de hond zelf hoe hij speurt. Speurt hij met z’n kop omhoog ? Speurt hij met z’n kop laag bij de grond ? Het mag allemaal, hij bepaalt of hij de geur ruikt waar hij op loopt. Het wordt de taak van de geleider om de hond te leren ‘lezen’ of hij nog wel de geur heeft die hij moet volgen.

Elke hond geeft namelijk signalen af als hij nog steeds het geurspoor volgt, en geeft andere signalen af als hij het geurspoor kwijt is. Deze verschillen moet de geleider dus leren ontdekken. Het is een vorm van speuren waarbij totaal geen druk of dwang op de hond uitgeoefend mag worden. Dit werkt namelijk averechts. Het gaat namelijk om concentratie. De hond moet één geur volgen en andere geuren, die hij gelijktijdig ruikt, negeren.

Speuren bij HC GTS is een échte één op één discipline, je loopt alleen met je hond en krijgt ook individuele begeleiding daarbij, om tot resultaat te komen

Speuren is verslavend

Het speuren is momenteel erg populair. Het is écht verslavend. Wat veel hondeneigenaren aanspreekt is dat het een zeer vriendelijke tak van hondensport is. Er wordt zoals gezegd totaal geen druk of dwang op de honden uitgeoefend
Speuren is echt hét spelletje voor en van de hond.

Speuren is fun !!!

Locaties:

We maken gebruik van diverse locaties.

Er zal voornamelijk worden gespeurd in bosrijke omgeving, alsook (later) in stedelijk gebied.

Deze worden tijdens de planning bekendgesteld.

Eventueel kunnen deze via mail of sociale media, danwel telefonisch worden doorgegeven

 

Lesdagen en tijden worden in goed overleg van te voren afgesproken.

Lessen:
Lessen en begeleiding zal altijd “één op één” zijn !!!

Lessen duren in principe 1 uur, tenzij men heeft aangegeven maar een half uur te willen speuren. Met de planning zal rekening worden gehouden met een mogelijke uitloop van 10 á 15 minuten.

Het is mogelijk om na afspraak de partner mee te nemen naar de speurles.
Kinderen mogen alleen onder begeleiding van een tweede volwassen persoon, eventueel de partner deelnemen

Lesdagen zijn in principe op Dinsdag, Donderdag en Zaterdag

Lestijden zijn tussen 09.00 uur en 15.00 uur voor alle dagen. Gedurende de zomertijd (april tot oktober) is het ook mogelijk om in de avonduren hiervoor afspraken te maken.
Aanvangstijdstippen van de lessen voor alle dagen zal liggen rond 09.00, 10.15, 11.30, 12.45 en 14.00 uur !

 

In de zomermaanden (Mei t/m September) kunnen ook op de woensdag- en donderdagavond lessen worden ingepland,mits de weersomstandigheden (temperatuur) dit toelaat. Beide avonden starten de lessen om 18.00 uur en 19.15 uur !!!

 

Wanneer gaan de lessen niet door:

  • bij temperaturen rond de 30 graden overdag
  • bij storm en harde wind, waarbij risio bestaat voor afbrekende takken of rondvliegend puin
  • bij onweer
  • bij omstandigheden, waarbij het onverstandig of gevaarlijk is om met de auto op pad te gaan (sneeuw en ijzel)